Ангелов: Може да избирате между Pfizer или Moderna, ако не искате втора доза от AstraZeneca

Не можем да си обясним отлива на желаещи за ваксиниране с препарата, заяви здравният министър

13.04.2021 | 16:04 Редактор: Никола Симеонов

Всички, които искат ваксината на AstraZeneca като втора доза, ще могат да си я поставят. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

"Експертно всички сме сигурни, че това е добре. Тези, които не искат, ще бъде взето решение с коя ваксина - или на Pfizer, или на Moderna, ще могат да я заместят при втората доза", обясни той.

И добави, че като медицинско лице не може да си обясни отлива от желаещи за ваксинация с препарата на AstraZeneca на фона на много дози, които лежат на склад. По думите му няма проучвания, които показват опасността от смесване на ваксини.

"До края на седмицата очаквам експертно становище. Знаем, кога са първите втори дози, до тези дати ще имаме ясни решения и послания", каза още министър Ангелов. 

"Обезпокоени сме от новините от САЩ за ваксината на Jansen. Преди малко имаше борд на Българската агенция по лекарствата, на който участва изпълнителният директор Богдан Кирилов. Очакваме до края на деня да имаме становище от ЕМА. Ако има нейна официална позиция до края на деня, ще изпратим съобщение до медиите", заяви здравният министър.

И каза още, че няма желание на португалското председателство да се изтеглят ваксините на AstraZeneca. Министърът коментира и пристигналите днес в страната количества ремдесивир. 

"Имаше известен момент, в който имаше повишена консумация. Благодарение на днешната доставка, която ще задоволи всички потребности в страната, няма да имаме никакви проблеми", каза Костадин Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
D.
преди 2 години
Какво се чуди тоя *** ??И какво не може да си обясни ??Да пита Коритаров как се чувства ! Сигнализирай за неуместен коментар