"Галъп": Половината българи одобряват ваксинационните паспорти

43% обаче са против тях

13.04.2021 | 12:43 Редактор: Здравко Черкезов

Българите все са още разделени по отношение на идеята за т. нар. "ваксинационни паспорти". Това показват данните от проучване на "Галъп Интернешънъл" съвместно с туристическата индустрия, проведено в периода 18 - 24 март сред хиляда пълнолетни българи

Според проучването половината от анкетираните са по-скоро съгласни с въвеждането им. 43 на сто обаче, са против наричаните още "зелени сертификати", които Европейският съюз обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и туризма.

От "Галъп" изчисляват и че заради коронавируса 25 процента от българите са отложили пътуване или почивка в страната, планирани за изминалите 12 месеца.

22 на сто от запитаните са отложили дори повече от една екскурзия в чужбина, докато само една трета от тях - пътешествие у нас.

Причината - страната ни бива възприемана като по-безопасна дестинация. Затова и 29 на сто от анкетираните споделят, че заради Ковид-19 са я преоткрили като "добро място за туризъм".

От изследването става ясно и че общо 1,5 милион българи планират море през лятото, а други близо половин милион - планина. Като алтернатива над 300 000 предпочитат спа туризма, а около 200 хиляди - екскурзии сред природни и културни забележителности.

Засилва се и интересът към места за почивка с по-малко хора, отчитат социолозите. 63 процента от анкетираните твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. А 73 на сто предпочитат пътуване за почивка само с кола.

Снимки: БГНЕС, Gallup International

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Светлина Добрева
преди 2 години
Категорично против тези ваксинационни паспорти съм. То се очакваше нещо подобно, защото трябва да се вземат пари от всички, за да се ваксинират. А кой ще гарантира, че няма да има и хора под карантина , и болни в каквито и да е ситуации, т.е. на море, планина. Какво означава този паспорт..абсолютно нищо!? Ти можеш да си заразен и пак да си с този паспорт ,и навсякъде. Което значи, че и да имаш такъв паспорт, не е гаранция, че си здрав, това е абсурдно..!? Сигнализирай за неуместен коментар