47 000 жени в България са с поставена първа доза от AstraZeneca

Общият брой поставени ваксини е близо 238 хил.

13.04.2021 | 12:04 Редактор: Десислава Атанасова
47 000 жени в България са с поставена първа доза от AstraZeneca

Жените с поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca са близо 47 хил. към 8 април. Към същата дата общият брой поставени дози от същата ваксина е близо 238 хил. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в отговор на справка, поискана от БГНЕС.

Миналата седмица стана ясно, че Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на AstraZeneca. Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на AstraZeneca.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години