Пристигнаха още 62 хил. дози на Pfizer/BioNTech у нас

Избор на ваксини ще има от месец май, а експертен съвет решава за AstraZeneca, съобщи здравният министър

12.04.2021 | 16:05 Редактор: Десислава Атанасова

Очаква се през месец май у нас да има реален избор на ваксина. Днес в страната пристигнаха 62 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Интересът към ваксината на AstraZeneca у нас е спаднал до символични проценти.

"Единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка ваксината е изпитана, тя е сигурна и ефикасна. Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи ваксинацията с препарата на AstraZeneca. До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

"Със сигурност на тези с първа игла ще дадем отговор", допълни още той.

Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно и ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

До момента у нас не е унищожена или изхвърлена нито една ваксина.  Първата доставка на препарата на Janssen се очаква на 16 април. Тогава трябва да пристигнат 14 400 дози. На 26 април пък се очакват още 24 000 дози.


Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК