Трамвай №5 в София спира за две години заради ремонт

Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе

10.04.2021 | 14:47 Редактор: Искра Ангелова

Голям ремонт на трасето на емблематичния трамвай номер 5 започва от днес. А през уикенда метрото по третата линия няма да се движи.

Трамвайна линия № 5 е най-натоварената в София – в делничен ден превозва над 50 000 пътници, а от днес този поток от хора ще бъде поет от автобуси пуснати по линията на трамвая. 

Ремонтът ще бъде в 2 етапа, като всеки етап ще продължи по около година. 

Това е и най-старата трамвайна линия в София - от 1901 година. Последният основен ремонт на трасето е правен през 1988 г. Юлия Пазарджиева е инженер и силно се интересува от градското развитие на родния ѝ град. И с радост идва да види началото на този дълго чакан ремонт.

"От площад "Македония" до Княжево е срамота, че толкова години не се намериха средства да се изгради. Не може да се остави една стара градска част, тука 3 поколения живеят и ние не мърдаме в развитието си", коментира тя.

Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение. След края на рекострункцията - шумът от трамвай номер 5 ще е едва осезаем, обещават от Общината.

"Площад "Македония" ще бъде превърнат в един линеен парк и успоредно на трамвайните релси ще има пешеходни алеи, зони за отдих с пейки, с дървесна, с храстова растителност. Една много по-добра градска среда", сподели зам.-кметът на София инж. Ангел Джоргов.

Ремонтът ще бъде в две фази от по една година. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
4 rate up comment rate down comment 0
Аз съм
преди 2 години
Правилно - ако се махнат паветата *** ще се приземяват с летене от Княжево чак на Руски паметник. Но какво ще правят наистина ДВЕ години....нещо като "ремонта" на Графа види се...хахахаха Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 5
До анонимен
преди 2 години
По-добре потрошени коли отколкото среднощни джигити и гонки. Сигнализирай за неуместен коментар
2
20 rate up comment rate down comment 1
ВАТМАНА
преди 2 години
Две години ревонт !!!! Под земята ли ще го вкарвате или на кметицата в темната миризлива дупка ????? Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 2 години
А паветата на булеварда остават. Няма логика. Изпотрошихме си колите. Сигнализирай за неуместен коментар