Проф. Захариев: Нинова e част от статуквото, затова беше наказана от българския народ

Челен сблъсък за червените ескадрони - накъде отива БСП?

08.04.2021 | 22:16 Редактор: Десислава Атанасова

Сътресенията в БСП и ниските резултатите след парламентарния вот  доведоха до редица въпроси за бъдещето на Столетницата. С някои отговори в студиото на Денят ON AIR бe политическият анализатор проф. Захари Захариев.

Според него е второстепенен въпрос дали Корнелия Нинова ще подаде оставка.

"Всичко онова, което се развива от нейна страна, е като сценарий - тя търси закачки, уловки, с които би могло този въпрос да отпадне, да го избегне. Това е една мантра. Тя разчиства всички онези, които имаха друг глас, различен от този на партията, но тя не разбра една проста истина - ти можеш да махнеш някои хора от Националния съвет, но това са емблематични личности, чийто глас звучи и през медиите. Хора, които имат пряка комуникация с основни партийни структури, които формират гражданското мнение, и не само в БСП", заяви анализаторът.

И допълни още, че искането на оставката от страна на Янаки Стоилов и Крум Зарков е закъсняло.

"Когато трябваше, не чухме нито един глас, опит за пренареждане на пасианса в бъдещето ръководство на БСП. Те си дават сметка, че тази драма не може да продължава, защото изходите са два: единият е летален за БСП, катастрофален за политическата стабилността на българската държава. Вторият - действително БСП иска Корнелия или не, те вървят към свикване на конгрес с промени в ръководството", обясни проф. Захариев.

Според него политическото бъдеще на Нинова измества центъра на внимание към последствията от проблема, а именно загубата на идентичност на идейно-политическата същност на БСП по отношение на потребностите на българското общество. 

"Всичко, което предлагаше БСП, нескопосаното присъствие в студиата, всичко това идваше да потвърди, че тази партия въобще няма ориентир към бъдещето. И въпреки мантрите, че е срещу статуквото, тя си остава част от това статукво. Затова беше наказана от българския народ. Има едно и също политическо мислене и това е действието, и мисленето на статуквото, което е омръзнало на хората.", категоричен е анализаторът,

Играта на г-жа Нинова, според професора, е  - "дайте отново да се опитаме да се закачим за онези, които бяха припознати като рушители на статуквото и да им предлагаме разни форми, да се закачим за тях, защото са срещу ГЕРБ - това са безсмислици".

И прогнозира, че всъщност - дори и да не искат, БСП ще вдигнат ръце за един кабинет, който е предложен от Слави Трифонов.

"Нямам нищо против Слави, напротив, той хвърли камък в блатото и жабите в него започнаха по-силно да крякат. Аз съм дълбоко убеден, че президентът Радев няма да направи такава грешка да даде мандата на БСП.  А последният вариант е да се състави служебно правителство и да има избори две в едно. Но аз все пак мисля, че президентът, който има ясното съзнание за отговорност, няма да играе задкулисно", допълни Захариев.

Относно темата със ситуацията в Украйна, анализаторът изрази мнение, че по-скоро няма да се стигне до война по една проста причина - самият факт, че се е провел този разговор, и че активната страна е била именно германската, говори ясно, че ЕС започва все пак процес на отрезвяване. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
питащ
преди 2 години
професоре, ти от кои беше, че не се сещам...? Сигнализирай за неуместен коментар