Ново разхлабване на мерките: Кога ще отворят моловете и дискотеките?

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България, заяви проф. Ангелов

08.04.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

България се доближава до края на третата вълна на коронавирус. Това отчете днес Националният оперативен щаб. Смъртността обаче се покачва. На този фон: Ново разхлабване на мерките - кога ще отворят моловете, ресторантите и дискотеките? Брифингът на Националния оперативен щаб започна с добри новини.

"Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но явна и отчетлива тенденция. Вече доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните, като за последните седмица положителните проби са 21 778 , 19 105 са излекуваните хора", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  

На базата на 14-дневна заболеваемост България се нарежда на девето място в ЕС и четвърто на Балканите, а по смъртност - на второ място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.

Главният държавен здравен инспектор също заговори за положителна, макар и крехка тенденция.

"На практика, това което от доста време очаквахме да се случи - да има постепенно задържане и спад на заболеваемостта", уточни Кунчев. 

От другата страна обаче застана ген. Мутафчийски. По думите му в момента смъртността от Ковид-19 се покачва.

"Сега сме 23,2 на сто хиляди и все още нямаме задържане в тази насока. Тенденцията е покачващата се. Спадът в заболеваемостта е само със 7%, а на двуседмична база е 0,5%", заяви ген. Мутафчийски. 

А според математическите модели, сметките не излизат.

"Не е възможно при експоненциален ръст на заболяването при по-смъртоносния британския вариант на Ковид-19 да имаме такъв рязък спад на заболеваемостта. Това са или поправени данни, или лошо събирани", коментира математикът Лъчезар Томов.

Според него средната възраст на хоспитализираните в интензивни отделения ще продължи да пада, заради британския вариант на Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 2
Вики
преди 2 години
Договорете Спутник за българите. Какво слушате ЕС. Меркел и Макрон договарят с Путин, а вие просите вредните ваксини от ЕС. Мижитурки ! Сигнализирай за неуместен коментар