Вълчев към омбудсмана за отпадането на матурите: Да отменим и самото образование?!

Децата няма да се минат, ако прочетат повече теми, настоя министърът

08.04.2021 | 11:29 Редактор: Тодор Петров
Вълчев към омбудсмана за отпадането на матурите: Да отменим и самото образование?!

Министърът на образованието Красимир Вълчев отговори на настояване на омбудсмана Диана Ковачева за отпадане на матурите след 4 и 10 клас. Той не е съгласен на такъв ход и е категорично против отпадане на матурите.

"Изпитите са част от процеса на образование - и външното, и вътрешното оценяване. Те мотивират, карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм. Това означава да отменим външното оценяване, после вътрешното оценяване, след това може отсъствията да отменим и накрая самото образование", заяви министър Вълчев.

И подчерта, че целта на образованието е да направи децата знаещи и можещи, да им даде шанс за щастлив и съзидателен живот.

"Да, днес изпитите и образованието са стрес, усилия, трудно е. Но един ден за тези деца те ще бъдат само спомен. Децата няма да се минат, ако прочетат повече теми. Нямаме констатирано изоставане в тематичното разпределение", посочи образователният министър.

"Чух аргумента, че имало много искания за отмяна (на матурите - бел. ред). Ако има искания за данъците, означава ли, че трябва да отменим данъците?! Трябва да имаме разум за обществения ни интерес. Омбудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателите", настоя Красимир Вълчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
11 rate up comment rate down comment 0
Вълчева
преди 3 години
Не мисля че матурите трябва да останат. Това е излишен стрес за децата. 12 г общообразование им е достатъчно. Който иска да учи винаги ще учи,а който няма да учи никоя матура няма да го накара да учи или да запомни това което учи. Направете образованието разбираемо и интересно. Направете така, че децата да искат да ходят на училище да искат да учат и това да не е задължение.Направете им нови училища. Стига сте изисквали от тях без да давате. Поинтересувайте се какво искат те и го направете! Сигнализирай за неуместен коментар