Симптомите, за които да внимаваме след ваксинация с AstraZeneca

Сред тях са задух, болка в гърдите, подуване на крайници, главоболие и размазано виждане

08.04.2021 | 11:11 Редактор: Здравко Черкезов
Симптомите, за които да внимаваме след ваксинация с AstraZeneca

Директорът на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ) - маг. фарм. Богдан Кирилов, съобщи за три ваксини, които очакват становище на EMA: NovaVax, руската Sputnik V и китайската Sinovac. Той също така посочи симптомите, за които да внимаваме след ваксинация с AstraZeneca, за да избегнем образуването на тромбози. Това стана по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Вчера ЕМА предостави информация по отношение на сигнал за много редки случаи на необичайни тромбози. Това се изключително редки нежелани реакции, съобщени при прилагането на Астра. 

"Две състояния са идентифицирани (след прилагане на AstraZeneca, бел. ред.) - едното е тромбоза на мозъчен венозен синус (62 случая), а другото - на тромбоза на спланхниковата вена (24 случая)", посочи маг.-фарм. Кирилов.

И поясни, че информацията е на база милиони случаи, като честотата е изключително ниска - средно по 3 случая на един милион.

Това, което се препоръчва от EMA, е да се предостави информация на желаещите да се ваксинират с AstraZeneca, а те да наблюдават за следните симптоми:

  • задух
  • болка в гърдите
  • подуване на долни крайници
  • продължителна болка в корема
  • главоболие
  • размазано виждане 

"Ако имате тези симптоми, веднага се консултирайте със специалист", призова маг. фарм. Кирилов.

"За лицата, на които е поставена ваксина, експертите на EMA не препоръчват специфична профилактика, но е препоръчително да се наблюдава съответно за тези симптоми" посъветва още той.

"В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини и при промяна ще се предприемат съответните действия", категоричен е директорът на ИАЛ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 0
О.К. съм - чакам си
преди 3 години
Хора, какво искате повече? Който има желание да се ваксинира ще намери начин да го направи. Аз така направих. Точно с AstraZeneca ме ваксинираха без никаква опашка. Вечерта същия ден вдигнах малко температура и пих Парацетамол, както го пият "по протокол на Запад" на 6 часа по 2 табл. от по 0,500 мг. и на другия ден вече бях О.К. Мина вече месец. Моят съвет е: Ваксинирайте се с каквото има. Не чакайте, защото това не ви е "шведска маса и като дойдат шведите да станете". Те може и да не дойдат. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Мое ли да се не ваксинираме? Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 4
Libre comment air
преди 3 години
Най добре е изобщо да избягвате ваксинацията с АстраЗенека...щото просто няма да има кой да ви спаси...И металният ви изход е сигурен... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 3 години
И като ги установим, ще ни вземете ли в болница или апк домашно лечение? Сигнализирай за неуместен коментар