Жените в България получават средно с 14% по-ниски заплати от мъжете

КНСБ: Пандемията ще задълбочи разликата в заплатите между половете

08.03.2021 | 19:10 Редактор: Здравко Черкезов

Жените в България получават със средно около 14% по-ниски заплати в сравнение с мъжете. Това сочат данни на КНСБ за 2019 г.

Оказва се обаче, че този процент не е най-високият в Европа. Далеч по-голяма е разликата в заплащането в Естония например, където тя достига до над 20%, при средно ниво за Европейския съюз 14%.

В някои от секторите разликата достига близо 26 на 100. Така работещите дами в сектор Култура, спорт и развлечение - получават с близо 26% по-ниско заплащане от мъжете в сектора

Според КНСБ пандемията ще задълбочи още разликата в заплатите между половете. Тъй като много жени работят именно в секторите, които прекратиха дейност, сега те ще бъдат още по-склонни на компромиси в условията на труд и заплащане.

"Жените поради това, че искат да съчетават трудовия със семейния живот, са свързани с отглеждането на децата си. Това ги кара да се съгласят и на по-ниско платена работа", обясни областният координатор на КНСБ за Русе Боянка Димитрова.

"Случвало се е да работя на 6-дневна работна седмица, на много по-ниско заплащане, така че сега съм щастлива и благодарна, че съм си намерила мястото. Имам време за децата си, не ги лишавам от внимание", сподели пред Bulgaria ON AIR Вера, която е служител във фирма.

Ключовите позиции във фирмата, в която работи Вера, са заети от жени. Всички имат деца и семейства, но това не пречи на работата им според собственика Петър Петев.

"Аз мисля - чисто субективно, че една целеустремена жена е много по-целеустремена от един целеустремен мъж", сподели Петев.

От КНСБ продължават да настояват за по-бързото транспониране на Директивата за прозрачност за заплащането на половете, което ще отвори път на колективните договори. Отговорът на властта обаче остава един и същ.

Ниските заплати носят и дългосрочни последици. Според данните 59% от пенсионираните жени в България са в риск от бедност, докато при мъжете този показател е 43%.

Вижте повече подробности в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Жените винаги са дискриминирани във всяко отношение и това скоро няма да се промени. Сигнализирай за неуместен коментар