Граждани осъдиха РЗИ за неправомерно наложена карантина

Във Варна са връчени предписания без доказателства за контакт с болни лица

08.03.2021 | 18:58 Редактор: Никола Симеонов

Полицай от Варна осъди РЗИ за неправомерно поставяне под карантина след снимка в социалните мрежи. Оказва се, че случаят не е изолиран.

На 10 юни 2020 Жеман Хасан качва снимка в социалните мрежи заедно със свои приятели, докато копаят градинка във Варна. Няколко дни след това РЗИ ги поставя под карантина. 

"На тази снимка нямаше човек с коронавирус, който да е контактен с нас. Ние просто сме едни хора, като една бригада. Правехме една градинка доброволно", разказа Жеман. 

Инспекторите от РЗИ не дават обяснение на мъжете, заради кого са поставени под карантина. Това не е записано и в предписанията за карантина, които са им връчени. Всички те си правят тестове и всички са отрицателни. 

"Те са подали сигнал, че този човек с коронавирус е бил при нас и е правил градинката. А той го няма нито на снимките, нито е бил в градинката", заяви Хасан. 

Така единият от хората на снимката, който е полицай, завежда дело срещу РЗИ. Съдът не приема въпросната снимка за доказателство и дава възможност на РЗИ да обясни кой, кога и на какво основание е направил извадка от Facebook профила на Жеман, как е постъпила тази публикация в РЗИ и какво се установява от нея. От здравната инспекция обаче не представят доказателства. 

"Вие разбирате ли, че това не е нормално. Аз мога да подам сигнал да кажа, че Иван от петия етаж е с коронавирус и е контактен с Пена - и Иван е с коронавирус, без някой да го е проучил", смята той.  

Така съдът приема, че Здравната инспекция изобщо не е проверила фактите, преди да постави полицая под карантина. Предписанието е отменено, а РЗИ-Варна е осъдена да плати 600 лева разноски по делото.

Заради снимка в социалните мрежи е карантиниран и Георги Пеев от Хасково. Причината - наблюдавал е тренировка на Григор Димитров по време на посещението му в родния му град през юли. 

"След тренировката застанах до него, снимаха ни и си тръгнах. Контактът ми е бил не повече от 10 секунди", сподели Пеев.

Седмица по-късно той обяви чрез социалните мрежи, че има коронавирус. Георги също не е получил обяснение заради кого го поставят под карантина. И завежда дело срещу инспекцията, но не за пари. 

"Предписанието на РЗИ е незаконосъобразно, тъй като не е упоменато с кое лице заразено с Ковид-19 съм бил. Не ми е дадена възможност сам да избера адрес. Те дойдоха с предписание, разписано и с адрес, а по закон можеш сам да избираш. Решението бе отменено, като съдът се съобрази изцяло с моите аргументи. РЗИ не обжалва. И решението влезе в сила, като искам дебело да подчертая, че не съм взел 1 стотинка от РЗИ. При мен беше по-скоро за спорта. Не съм ги съдил след това за щети и смятам, че така трябва да се отнасяме цивилизовано към някои неща. Защото ако ги бях осъдил всички ние щяхме да плащаме за нещо, а и РЗИ самите те не смятат, че са виновни, защото бяха оставени миналата година с тази неразбория около коронавируса сами да се справят. Натовареността им беше огромна", добави Георги.

Вижте още в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК