България в хватката на Ковид-19: Равносметката за изминалата една година

Над 260 хил. заразени, повече от 10 хил. починали и 200 хил. ваксинирани

08.03.2021 | 17:44 Редактор: Тодор Петров

За изминалата година на пандемия в страната статистиката отчита над 260 хиляди заразени с коронавирус, повече от 10 хиляди починали, близо 2 милиона направени теста и над 200 хиляди ваксинирани.

На 8 март миналата година България стана поредната европейска държава, която регистрира случаи на новия, непознат и опасен вирус. 

"Голям е броят на контактните лица, които се изследват във връзка със случаите в Габрово, там са 140, в Плевен все още не са окончателен брой на контактните лица", заяви тогава ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В търсене на решение седмица по-късно правителството обяви извънредното положение. Училища, молове, заведения, кина и фитнес зали затвориха, а улиците се изпразниха. Банско се превърна в първия град под пълна блокада. 

Затягането на мерките продължи със забрана дори и на разходките в планините. Ограничено беше и движението между градовеге за Великден. Стотици полицаи проверяваха пътуващите на изходите на градовете.

С началото на лятото премина и първата вълна на заразата. Броят на случаите намаля до 200 на денонощие. Смениха здравния министър. Ожесточиха се споровете за маските и препаратите за лечение. Черноморието отбеляза рекордно слаб сезон. 

"Цяло лято сме правили организация, планове, аз съм изключително доволен от нещата, които се случват", посочи тогава министърът на здравеопазването проф. Константин Ангелов.

Въпреки организацията, в края на есента втората вълна дойде с нова сила и рязко вдигна броя на новите случаи, скочи и смъртността. Местата в болниците свършиха, а линейките се бавеха с часове.

Театрите заработиха почти без публика, в магазините се влизаше по график. Всички очакваха коледно чудо под формата на ваксина. Имунизацията започна на етапи, организирани бяха и "зелени коридори". Пред ваксинационните центрове се извиха опашки. 

Появиха се новите мутации на коронавируса. Така, година по-късно България влезе в третата вълна на пандемията, а част от медиците влязоха в листите на партиите.  

Държавата разпредели милиарди за преодоляването на икономическите последици. 

"Дано се измъкнем от пандемията", пожела си премиерът Бойко Борисов. А според Световната здравна организация това ще се случи догодина по същото време.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
До година по същото време ще му дойде края явно, до тогава все така ще е. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Станахме 200 килограма и се озъртаме като мишки! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Рвносметката е следната: миналата година при 50 заразени тотално затваряне на всичко, сега 5000 заразени отворени ресторанти, фитнеси, молове, училища! Къде е логиката? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е какви лъжи, фактите са си факти - 10 000 починали! И не са митове и легенди - много мой познати не са вече сред живите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Медицински фашизъм
преди 3 години
ДОКОГА, БЕ.СТИГА ЛЪЖИNO MORE Сигнализирай за неуместен коментар