Окончателно решение за спиране на плановите операции у нас не е взето

Местният подход е водещ при вземането на решения, заяви заместник-министър Жени Начева

07.03.2021 | 12:55 Редактор: Юлия Христова
Окончателно решение за спиране на плановите операции у нас не е взето

Спирането на плановите операции от 8 март е тема, която все още се обсъжда и не е взето окончателно решение за цялата страна, каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя. 

Заместник-министърът на здравеопазването каза още, че доставките на ваксини са планирани така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм:

"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той", каза Начева. 

Имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", изказа пред БНР категорично несъгласие със спирането на плановия прием в болниците, тъй като има много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани.

"Противопоставянето на едното с другото е некоректно като подход", категоричен е той.

Проф. Кюркчиев подчерта, че и трите ваксини, одобрени и прилагани в България, имат много добра ефективност по отношение на основното - да предпазват от тежко протичане на коронавируса. По думите му е напълно възможно голяма част от обществото да е преминало през заболяването безсимптомно и по много лек начин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
циркаджийски народ ! всичко му е ясно ... Сигнализирай за неуместен коментар