Правителството отпуска над 4,2 млн. лв. за музиканти на свободна практика

Те ще получат 4350 лева еднократно подпомагане с решение на Министерския съвет

06.03.2021 | 10:29 Редактор: Ралица Братанова

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна
практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева
осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България.

 

След призива на изпълнители за подкрепа в кризата с пандемията, правителството отпуска над 4 млн. лв. или 5 минимални работни заплати на всеки творец в бранша.

Ден след като артистите алармираха, че не могат да се справят финансово с кризата, завладяла света, последва среща с представители на правителството. 

"Ние, музикантите с някакво влияние над хората бяхме първите, които им казаха стойте си вкъщи", коментира Рут Колева.

През последния локдаун обаче музиката отново затихва, а това поразява голяма част изпълнителите, които месеци наред остават без препитание. 

"Имаме нужда от инструмент, който ежемесечно или за месеци назад да получат някаква минимална или средна заплата. Топката е във вас, просто трябва да измислите как най-умно това да се случи в този сектор", заяви Орлин Павлов. 

И държавата реши - ще изплати над  4 267 000 лв. на музикантите, засегнати от пандемията – или еднократна помощ в размер на 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях. 

"Аз нямам неизпълено обещание. Първото е тези 4 и кусур милиона ще ги дадем веднага, така че дето се вика като отидете да им кажете на хората – 3-4 хил. лв. е глътка въздух. Второ съм възложил вече на Сачева да мислим за механизъм, но дано се измъкнем от пандемията. Няма да издържим", заяви премиерът.

Действащ многократен механизъм на този етап обаче е непосилен за хазната, пресметна финансовият министър. 

"Няма как да създадем механизъм, който да е ежемесечен, нещо от типа на работна заплата. Това е еднократно подпомагане за периода, в който най-силна беше пандемията", посочи Ананиев.

Средства в размер на 4350 лв. ще получат около 1000 музиканти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
Развързва се държавния чувал и започва раздаването на пари,които не отиват по предназначение както очакват бедните хора,но пък пари,които ще гарантират бюлетините за досегашните ни управници.Виновните индивиди,че сме най бедната държава в Европа,искат отново да яхнат народа ни, народ който не се разделя вече 30-ет години с овчедушието,докарало го до днешното дередже. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тая Рут Колева много страшна се оказа. Сигнализирай за неуместен коментар