Проф. Топалов: Фатална грешка е, че БПЦ не прие да стане Църква-майка на Македонската

Скопие променя учебниците за Албания и Гърция, но не и за България

06.03.2021 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова

Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка“. Това каза в предаването "Брюксел 1“ проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква“, добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях“, категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България“, казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини“.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ на 6 март от 17:30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК