Политолози: Големите политици постигат консенсус по време на криза

Цветанка Андреева и Любомир Стефанов коментираха напрежението на политическата сцена у нас

05.03.2021 | 21:39 Редактор: Никола Симеонов

На фона на предстоящите избори у нас, американски сенатори публикуваха изявление, в което призоваха страната ни да се стреми към по-голяма борба с корупцията и върховенство на закона. Президентът Румен Радев коментира изявлението, като отново критикува българското правителство.

"Радев също е под отговорност в това изявление, но управляващите също не трябва да си заравят главата", заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "Денят ON AIR".

Заедно с Любомир Стефанов тя коментира политическата ситуация в страната.

"Малко преувеличаваме. САЩ не спират да ни обръщат внимание, че при нас нещата не вървят добре. Изведнъж данните, с които политиците работят, се актуализираха. Американците просто си вършат работата", каза Стефанов по повод изявлението на сенаторите.

Двамата коментираха изказванията на Радев от връх Шипка на 3ти Март, както и изказването му, че е "коректив на правителството".

"Това са едни метафори, през които тече оспорвана политическа битка. Той не е коректив, а е много ясна опозиция, която представя алтернативи на политическия хоризонт. Миналата година той се опита да подложи пандемията под съмнение. Този път се опита да запази Шипка като място за реторика с политически цели. Той беше предаден по всички телевизии. Имаше микрофони. Когато обаче се изправи пред армията на церемонията, той не можеше да си позволи подобна реторика", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Президентът продължава да не се чувства комфортно в институционалната си роля. Едновременно иска да е политик, но иска и да е обединител като президент. Той искаше и благословията на БСП за своята кандидатура и сега им връща услугите. Странно е, че това се случва около 3 март. Репликите му са отговори на късо, вид надприказване", добави Стефанов. 

Те коментираха започналата предизборна кампания и предстоящите избори.

"Партиите приемат крайни мерки заради броят на мандатите, които ще бъдат вътре. Коалицията не трябва да бъде мръсна дума. Големите политици са тези, които в моменти на кризи постигат консенсус", смята Цветанка Андреева. 

"Видно ще очакваме повече от същото, което видяхме при края на парламентарната сесия - БСП и Sputnik V. Доводите им по въпроса звучат като "защото така". Ако БСП се придържа към това, рязко ще загуби. Ако не напълнят със съдържание кампанията си, резултатът им ще спадне още по-надолу. Управляващите от своя страна ще се опитат по-умерено да политизират здравната ситуация. Ние сме член на ЕС и ако има проблеми с ваксинацията те са свързани с цялостният план на ЕС", смята Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
:))))))
преди 3 години
Кой е този Майкъл Джаксън в бялата риза? Сигнализирай за неуместен коментар