МВнР учудено от личната позиция на двамата сенатори от САЩ

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, заявиха от министерството

05.03.2021 | 20:47 Редактор: Радостина Димитрова
МВнР учудено от личната позиция на двамата сенатори от САЩ

Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас.

Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета".

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Борис
преди 3 години
Защо не пишете каква е "личната им позиция " и какви са критиките към Правителството на България ?! :) Защото личната им позиция е и позиция на целокупния бг народ също :) демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призовават българското правителство и правораздавателната система да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои. Внимание е обърнато на протестите срещу правителството, като се призовава за край на корупцията. Сигнализирай за неуместен коментар