Увеличават тарифите на такситата в цялата страна

За момента се забелязва поскъпване основно при първоначалната такса, която може да бъде от два до три пъти цената за километър

05.03.2021 | 20:02 Редактор: Радостина Димитрова

Увеличение на тарифите на такситата в цялата страна. За момента се забелязва поскъпване основно при първоначалната такса, която може да бъде от два до три пъти цената за километър. Това означава, че средното увеличение за страната е от един лев.

В столицата например цената скача двойно. В Русе увеличението е от 80 стотинки. В Дупница също се наблюдава двоен скок в цените.

По-скъпата услуга идва вследствие на Наредба на транспортното министерство. Тя одобрява увеличението на първоначалната такса. Това ще се отрази най-вече на кратките курсове.

Владимир е таксиметров шофьор от 15 години. Според него покачването на първоначалната такса може да доведе до лек отлив на клиенти, но оборотите ще останат същите.

До началото на май таксиметровите автомобили трябва да си пренастроят апаратите. Процедурата отнема един работен ден.

Клиентите не са доволни от покачването на цените, но все пак са наясно, че и таксиметровият бранш пострада значително по време на пандемията. 

След година ще има още промени в таксуването. Тогава шофьорите ще трябва да сменят апаратите си, за да отговарят на европейски изисквания. С новите машини ще отпадне такса престой.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК