В Русенско настана хаос при имунизирането на членовете на избирателните комисии

Във Варна започна ваксинирането на кандидат-депутатите

05.03.2021 | 19:12 Редактор: Никола Симеонов

През целия ден членове на избирателни комисии в Русенско се редиха на опашка и чакаха да им бъде поставена имунизация в тесен коридор, един до друг, видимо без да спазват дистанция.

"Въпреки всичко е по-добре да се ваксинираме, превантивно", споделя Гинка Христова

80-годишният Христо от Ветово е член на избирателни комисии на всички изброи. Пандемията не го плаши и тази година също се е записал. С часове чака на опашка за ваксиниране в Русе. 

"Предлагат, защо да не използваме, а да чакаме за лятото. Пък дали ще стане и лятото не се знае", каза той.

Все още не е ясно как и кога ще бъдат записани и ваксинирани застъпниците и пълномощниците на партиите , които също участват пряко в изборния процес. 

"На моето запитване към РЗИ какво става от тук нататък с тези, които пожелаят, или пък ще участват в изборите, казаха че ще се мисли по въпроса, но ние не знаем.

А във Варна започна ваксинирането на кандидат-депутатите. Обсъжда се и имунизацията на наблюдателите и застъпниците на отделните партии", заяви председателят на РИК - Русе, Милена Хинкова. 

"Повече от 50% от членовете на СИК във Варна и областта са ваксинирани. Те са имунизирани с ваксината на Pfizer", каза областният управител на Варна Стоян Пасев. 

На всеки гласоподавател, който няма маска, ще се дава такава. Кабинката за гласуване ще се дезинфекцира след всеки, а меренето на температура на входа е задължителна. 

"Човек с температура би трябвало да бъде изолиран в помещение докато дойдат да вземат мерки, той не би трябвало да влиза при останалите в секционната комисия", смята Милена Хинкова.

До 31 март могат да се подават заявления за гласуване с подвижна избирателна секция за хората под карантина.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК