30 000 записани в регистъра за ваксините, не всички желаещи са имали успех

Хакери се опитаха да разбият системата

05.03.2021 | 18:33 Редактор: Никола Симеонов

За по-малко от 24 часа повече от 30 000 души се записаха в електронния регистър за ваксинация, най-много са от столицата - 21 000. Интерес имат хора от цялата страна. Не всички желаещи обаче успяха да се регистрират.

Надя Сотирова и нейната сестра са едни от първите, влезли в системата. Надя успява да се регистрира, но сестра ѝ, която е с придружаващо заболяване - не. Двете са правили опити да я запишат от 5 устройства в продължение на часове. 

"Аз пробвах на мобилното си устройство, пробвах през сайта отново, там, където успях аз през първия път. Не можахме да минем на втората стъпка изобщо. През цялото време даваше, че данните не са точни, т.е. че има проблем или в ЕГН-то или в личната карта", заяви Сотирова. 

Едва на следващия ден по обяд сестрата на Надя получава регистрация в системата, но след като се свързва с информационно обслужване по телефона.

"За съжаление обаче вече всички часове в почти всички пунктове, където ще се прави ваксинация са заети. Въобще не гледахме къде е и удобно ли е - просто ще отидем там", каза тя.

Други също имаха интерес да се запишат в електронния регистър за ваксинация. Но се отказаха още на втората стъпка за избор на ваксина, защото смятат, че реално такъв няма да имат. 

От информационно обслужване отрекоха да има проблеми със системата и посочиха за какво трябва да внимават хората при регистрация.

Те посочиха, че системата е била атакувана 2 ПЪТИ от т. нар. "ddos ботове", които генерират изкуствен трафик с цел да блокират достъпа към него. Атаките са потиснати и няма изтичане на данни.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК