Вандалска проява: Опит за унищожаване на дървета в кв. "Оборище" в столицата

Нарушителят се издирва, грози го глоба от 5 до 50 000 лв.

05.03.2021 | 17:56 Редактор: Никола Симеонов

Полицията проверява опит за унищожаване на дървета в столичния квартал "Оборище". Жителите му сигнализирали институциите за посегателството.

Вандалска проява - така хората от квартала описват действията в "Оборище". Осем са пострадалите дървета, а в дупките е насипан бял прах, вероятно с цел да загинат. 

"Според наше мнение е или сол, или сода бикарбонат, или тотален хербацид и нещо си, което е разтворимо", казва ландшафт експертът Димитър Данчев.

А причините за действията са необясними както за жителите на района, така и за общината. Веднага са взети мерки след подаден сигнал на граждани, а състоянието на дърветата ще бъде наблюдавано.

"Запълнихме тези отвори с антисептична замазка, която представлява дървесен восък с полимерна дисперсия, която запечатва по такъв начин раната, че не може да има влияние от атмосферни условия, както и тя е дишаща, така че да не се образуват загнивания", заяви Данчев.

Нарушителят се издирва, а глобите са от хиляда до 5 хиляди лева за увреждане на дървесна растителност и до 50 хиляди за юридически лица.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК