Радев: Не съм опонент на правителството, а обективен коректив

Според президента мотивите за отмяната на тържествата на Шипка били политически, а не здравни

05.03.2021 | 12:44 Редактор: Ралица Братанова

Не съм опонент на правителството, а обективен коректив. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 г.

Има опасност учебната ни авиация да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребители, изрази безпокойство президентът. Той отчете обаче, че в последните 2-3 години благодарение на упоритата работа на МО и ръководството на отбраната са започнати проекти и постигнати неща, които дълго време са били отлагани.

След като вчера здравният министър обяви, че забрана не е имало, днес Румен Радев контрира - мотивите на управляващите са политически, а не здравни.

"Както виждате, мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика. Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник", каза Радев. 

Вчера здравният министър определи упрека на президента във връзка с ограничаване на празненствата на 3-ти март на Шипка като лъжа. 

"Взимайки предвид значимостта и символиката на празника считаме, че провеждането на чествания бива да бъде позволено, но ограничено по възможност до събития на открито", посочи министърът.

В навечерието на празника община Габрово обяви, че отменя тържествения ритуал на Шипка, като това става по препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Соня
преди 3 години
Не, ти си просто Нищоправец, Празнодумец и Божков Фигурант. Сигнализирай за неуместен коментар