Северозападният регион в България все още е най-бедният в Европа

Съществува вариация както между страните в рамките на ЕС, така и в самите държави-членки на блока

04.03.2021 | 22:25 Редактор: Юлия Христова
Северозападният регион в България все още е най-бедният в Европа

През 2019 г. Северозападният регион в България отново е на дъното на класацията за брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, като дели последното място с Майот, отвъдморска територия на Франция, става ясно от данни на Евростат. 

След Северозападна България и Майот (32% от средното за ЕС) регионите с най-ниско икономическо равнище са: Северен централен (35%), Южен централен (37%), Югоизточен (40%) и Североизточен (41%). За Майот ниският БВП на човек от населението се обяснява главно с демографски фактори, тъй като 44% от населението е под 15-годишна възраст.

През 2019 г. регионалният БВП на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (СПС), варира от 32% от средния за Европейския съюз (ЕС) в Северозападния регион на България, както и в Майот, отвъдморска територия на Франция, до 260% в Люксембург, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Съществува значителна вариация както между страните в рамките на ЕС, така и в самите държави - членки на блока.

Водещите региони според БВП на човек от населението през 2019 г. след Люксембург (260% от средното за ЕС) са: Южен в Ирландия (240%), Прага в Чехия (205%), Брюксел в Белгия и Източен и Централен в Ирландия (по 202%) и Хамбург в Германия (195%), посочват от Евростат.

Регионални разлики в производителността на труда

През 2019 г. регионалният БВП на заето лице варира от 12 700 евро в Северния централен регион на България до 205 500 евро в Южния регион на Ирландия в сравнение със средното за ЕС (66 800 евро). Тази производителност на труда измерва общата производителност на регионалните икономики без корекция в разликите в нивата на цените или средните отработени часове.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК