Богдан Кирилов с важна информация за Sputnik V и ваксината на Janssen

Директорът на Агенцията по лекарствата напомни, че не може да се извършва национална оценка на ваксини

04.03.2021 | 11:01 Редактор: Здравко Черкезов
Богдан Кирилов с важна информация за Sputnik V и ваксината на Janssen

Директорът на Агенцията по лекарствата - маг.-фарм. Богдан Кирилов, съобщи за старт на официалната процедура по приемането на руската Sputnik V, както и за развитието около алтернативни ваксини. Това стана по време на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"На финален етап е документацията на ваксината на производителя Janssen, очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба. Ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина", посочи маг.-фарм. Кирилов.

По последна информация на Европейската комисия, се очаква доставките да започнат от месец април; продължава предварителния преглед на третата РНК ваксина CureVac и първата антигенна Novavax, за която ЕК още не е сключила договор.

"По отношение на руската ваксина - очакваме Европейската агенция по лекарствата (EMA) да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията с т. нар. Pre-Roll Preview (предварителен преглед на данните)", съобщи маг.-фарм. Кирилов.

"Не се знае колко ще продължи тази оценка, но очакваме в следващите седмици по-конкретна информация; важното е, че официално стартира тази процедура, ако се даде позволение - то ЕК ще може да издаде разрешение за употреба, ние сме в пълна готовност от регулаторна гледна точка, за да може да бъде прилагана и в България", допълни той.

Маг.-фарм. Кирилов напомни, че националните агенции не могат да извършват национална оценка по документация на ваксини:

"Това са биологични продукти, които се произвеждат по биотехонологичен метод, и именно затова е нужна централизирана процедура и сме в очакване на решението ЕМА и ЕК", обясни той.

Директорът на Агенцията по лекарствата даде информация за доставките на ваксини през март.

"По отношение на Pfizer има потвърждение за 105 хил. дози - пет доставки по 21,6 хил. дози. Вече беше извършена първата доставка. Беше и увеличен броя дози на Moderna - 85,2 хил. По отношение на AstraZeneca - очакваме около 300 хил. дози за месец март. Категорично потвърждение имаме за първите две доставки - първата на 9 март - 76,8 хил. дози, втората на 11 март - 28,8 хил. дози", разясни маг.-фарм. Кирилов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Костова
преди 3 години
Защо лъже този човек? Как в другите държави може, а у нас не може? Нали от ЕК заявиха в прав текст, че всяка страна е свободна да си договаря допълнителни количества?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Чакам Спутник, за да се ваксинирам Сигнализирай за неуместен коментар