НОЩ обмисля прилагането на локални мерки срещу коронавируса (ВИДЕО)

Министър Ангелов: Ситуацията се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса

04.03.2021 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

"В последните 14 дни наблюдаваме тенденция на плавно покачване на числата на заболеваемостта и заетостта в болниците. Средната възраст на хоспитализираните е 50 години. 70 години е средната възраст на починалите. Наблюдаваме една добра тенденция - броят на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи в последната седмица е 2:1", заяви на редовния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

48% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти. 57% е заетостта на интензивните легла в страната, стана ясно от думите му.

"Обсъждаме прилагането на локален подход на противоепидемични мерки и овладяване на епидемията на тези места", обяви министър Ангелов.

"В Област Кюстендил имаше заповед за носене на маски на открито от гражданите. На влизане в лечебните заведения се извършва термометриране на хора и антигенни тестове. Анализираме дали тези мерки дават резултат. В Бургас взехме решение, че се увеличават болничните легла със заповед на директора на РЗИ. Там ще бъде ограничена плановата оперативна дейност. В София не се налага такава мярка", каза още той.

По думите му ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса. 

"Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но най-вече именно на високата възприемчивост на заразяване с този вирус", обясни здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
В Кюстендил не е много розово положението Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Болниците започват да се пълнят, но тенденцията е добра? Сигнализирай за неуместен коментар