Бесарабските българи отбелязват 3 март

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ изпрати поздравителен адрес за празника

03.03.2021 | 20:24 Редактор: Калина Донкова

Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" честити празника на България в поздравителен адрес.

"Нека помним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и заедно можем повече. Бъдете здрави и горди българи!", се казва в писмото.

Оттам допълват, че въпреки всички сложности и трудности, през които са минали нашите предци, силата на българския дух ги е крепила и успява да събуди борбеността сред народа, и благодарение на националните герои, цяла България поема път към Освобождението.

"Днес почитаме паметта на героите, които са направили всичко по силите си България да бъде освободена. Важно е да напомним и за ролята на бесарабските българи, които се завръщат в България и активно участват в освободителния процес. Това са Александър Малинов, Александър Теодоров-Балан, генерал Иван Колев и много други", пишат те в адреса.

Какво е значението на 3 март за бесарабските българи и как честват те празника - разговор по темата в предаването "Директно" с Альона Пепеляшкова от Български младежки клуб "Актив" в град Одеса, Украйна.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК