България влиза в трета вълна на коронавируса

Няма натиск върху болниците, има повече заразени заради британския вариант

03.03.2021 | 11:58 Редактор: Тодор Петров

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на Ковид-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. България влиза в трета вълна на коронавируса.

Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, съобщи правителствената пресслужба.

"В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите", заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по заболеваемост в Европа. 

"Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели. Имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени - и фазите ще вървят, и "зелените коридори" също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите", заяви премиерът.

"Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната", подчерта министър Ангелов.

"Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският", докладва  проф. Тодор Кантарджиев.

В хода на работното съвещание Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи. 

"Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите - с PCR, без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така както считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон", категоричен бе премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ох 3-та, после и 4-та вълна... край няма! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ВАЖНО Е БОЛНИЦИТЕ ДА ИМАТ ГОТОВНОСТ ПЪК ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ИМА ТРЕТА ВЪЛНА... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Маслева
преди 3 години
Къде са адекватните мерки?.... Сигнализирай за неуместен коментар