Аз съм българче: Баба и дядо ушиха носия на едногодишната си внучка

Тоалетът на малката Бояна е завършен от кожени цървули

03.03.2021 | 10:00 Редактор: Ралица Братанова

В навечерието на 3 март баба и дядо изработиха фолклорна носия за едногодишната си внучка. Седмица преди Националния празник Боянка дарява на своята внучка най-ценното, което може да ѝ предаде – първия урок по родолюбие. 

"Поводът за тази носия е 3 март. Понеже тя е родена на 1 март съчетах двата празника и изработих тази носия", разказва Боянка.

Носията тя ушива съвсем сама за два дни в дома си в Плевен. 

"Носията е от северняшкия край, понеже ние сме северняци. Изработила съм я от памучни материали. Зашила съм на нея лоторки и много ръчно изработена прежда", казва още бабата на момиченцето.

На 130 км от Плевен, в северняшка носия, но с южняшка усмивка, ни посреща и малката Бояна. 

"Всичко започва от семейството и ние като родители трябва да даваме пример на по-малките да се гордеят с корените си и да познават историята си, миналото си, да бъдат със самочувствие затова, че са родени тук и че са българи", коментира майката на малката Бояна.

Пример дава и дядото на Бояна, който с вълнение изработва последния детайл от празничния костюм на детето. 

"Аз направих едни цървулки, тъй като с носията момичето трябва да обуе цървулки. Такава е нашата традиция - северняшката, плевенската", споделя той.

Току-що навършила годинка и все още непроговорила, Бояна разказва за българското през дедите си. Тяхната надежда е, че когато порасне, ще носи историята в сърцето си.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво! Когато има желание, всичко се постига! Сигнализирай за неуместен коментар