Мария Габриел стартира мащабна кампания за борба с дезинформацията

Обръща се внимание на дигиталното гражданство и критичното мислене на учениците

02.03.2021 | 21:04 Редактор: Никола Симеонов
Мария Габриел стартира мащабна кампания за борба с дезинформацията

"Пандемията показа, че дезинформацията сред гражданите е огромно предизвикателство не само за възрастните, но и за учениците. Дезинформацията влияе върху емоциите и страховете на хората, тя може да се превърне и в опасно явление в кризисни ситуации. Медийната грамотност и повишаването на информираността са ключови в борбата с дезинформацията. Критичното мислене е в основата на информирания избор, на който имаме право като граждани". 

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при стартиране на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа eTwinning, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Тази година, действията на eTwinning се фокусират върху медийната грамотност, от една страна, и как да се справим с явленията дезинформация и фалшиви новини, от друга. Общността eTwinning насърчава медийната грамотност още от 2005 г., като се съсредоточава върху внедряването на цифрови инструменти в ежедневието на учителите и учениците.

Специално внимание се обръща на дигиталното гражданство и критичното мислене на учениците, отговорното използване на цифрови инструменти, професионалното развитие на учителите, включително и чрез многобройни проекти, предаде БТА.

"През 2021 г. в рамките на кампанията ще насърчим медийната грамотност и ще предприемем стъпки за борба с дезинформацията чрез редица дейности, като например възможности за професионално развитие, онлайн събития и конференции, комуникационни кампании и публикации", отбеляза българският еврокомисар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК