"Алфа Рисърч": ГЕРБ води с 5% на БСП, ожесточена битка между Слави и ДПС

"Има такъв народ" е трета сила, коалицията на Мая Манолова е на ръба

02.03.2021 | 11:34 Редактор: Здравко Черкезов

Три дни преди началото на предизборната кампания за 45-то Народно събрание ГЕРБ води с 28.5% пред основния електорален конкурент БСП - 23.2%. За третото място е оспорвана надпреварата между ДПС (12.5%) и "Има такъв народ" (13.3%).

Има висока вероятност за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%).

Към момента 52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват в изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване на "Алфа Рисърч". Същевременно, 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор "за кого" и ще вземат решение в рамките на кампанията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент.

Потенциалът на протестния вот, катализиран от протестите през лятото на 2020 г., не намира един консолидиран израз, а се разпилява в поне три субекта с шанс за политическо представителство и в още 3-4 по-малки партии. Това показват данните  от национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, съфинансирано от агенцията и bTV.

Към момента обществените нагласи са като цяло спокойни -  23% смятат, че изборите ще са честни, още 45% - че дори и да има нарушения, те няма да повлияят съществено на крайните резултати. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, според които нарушенията ще са сериозни и многобройни. Процент, който не бива да бъде пренебрегнат нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК