Политолози: Партиите ни предлагат популярни личности, но къде е идеологията?

Коментар на Анастас Стефанов и проф. Антоний Тодоров в "Денят ON AIR"

01.03.2021 | 21:26 Редактор: Тодор Петров

Политологът от "Тренд" Анастас Стефанов посочи в предаването "Денят ON AIR", че се отваря ножица в разликите между първата и втората политическа сила в подкрепата преди изборите на 4 април. Няма ерозия в подкрепата към ГЕРБ, докато БСП произвежда низ от конфликти и се занимава със себе си, отбеляза той. 

"Има такъв народ" на г-н Трифонов запазва електоралния таван, който отчитаме от октомври-ноември миналата година. ДПС има немалък шанс да бъде трета политическа сила, тъй като разликата с партията на Трифонов е незначителна. Голямата интрига е дали ще имаме по-обран или по-фрагментиран парламент. Предстои да видим доколко малките сили ще мобилизират ядрата си", обясни Стефанов.

Политологът проф. Антоний Тодоров, е на мнение, че от доста време у нас политиката е заразена от логиката на пазарните отношения. 

"Сякаш имаме няколко сергии, на които продавачите предлагат най-добрата стока. Популярни лица - чудесно. Но ние избираме депутати. Виждам и спасителни стратегии в партиите. За да избягат от не много доброто реноме, опитват да го заменят с популярни личности. Не става въпрос за политически намерения. Къде се гласят тези партии да водят страната? Така изборите може да се превърнат в забавно шоу", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тодоров изтъкна, че отдавна гражданите не четат платформите на партиите. По думите му има партии, които нямат никаква идеология. Разликата между партийното говорене на партиите е много малка, понякога почти незабележима, смята политологът.

"Всичко бяга като дявол от тамян от думите "политическа партия". Властта се атакува единствено под формата на политическа партия. Бяга се от основното - каква ще е идеологическата състезателна оферта. Вместо това стреляме с личности. Достигаме западни и други модели", каза на свой ред Стефанов.

Според него е по-лесно да се състезаваш през ролята на новия. Той се съгласи с проф. Тодоров, че политиците не предлагат алтернативен разказ, който да замисли много хора.

"След 4 април ще има управление на възможности, които са изчерпани в няколко хода, а всичко ще бъде съшиване на компромис", прогнозира Стефанов.

"Залогът на тези избори трябва да се сведе до едно изречение: Същото правителство или друго. В новия парламент ще има обновление и нови лица. Да, ама тези нови играчи накъде са се запътили? Може абсолютно безпринципно да се получи някаква конфигурация. Много възможен вариант е следващият парламент да не може да състави правителство", каза още проф. Тодоров.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Избирател
преди 3 години
Политическите намерения на партиите могат лесно за бъдат отгатнати от избирателите от това къде тези партии се гласят да водят страната, т.е. в ЕС или в Евразия. Всеки избирател сам може да се ориентира за кого да гласува като узнае какво е отношението на предпочитаната от него партия или коалиция към великите сили, макар че легитимността на тези избори ще бъде твърде съмнителна, когато тук почти всичките партии и коалиции /без 2-3 на брой/ са путинистки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
комитата
преди 3 години
не чух съкращаване на огромната администраци,спиране финансиране н а партиите ,реформи без политически назначения в основните сектори Сигнализирай за неуместен коментар