Избори 2021: Лидерска битка в София и Пловдив, Ангелов срещу Мангъров във Варна

За солидно парче от протестния вот посяга шоуменът Слави Трифонов

01.03.2021 | 18:45 Редактор: Юлия Христова

Ден преди крайния срок повечето партии регистрираха своите листи за вота на 4 април. Лидерска битка ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас, но ожесточени сблъсъци се задават и на други места. 

В 25-и многомандатен избирателен район очаквано сили ще премерят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП – Корнелия Нинова. В големия мач ВМРО хвърлят зам.-председателя на партията Искрен Веселинов. Необичайният участник тук е бизнесменът с 19 обвинения Васил Божков.

Смело в най-свирепата битка влиза едно от лицата на антиправителствените протести адвокат Николай Хаджигенов, както и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Слави Трифонов залага на сценариста Филип Станев.

Вечно дерби и във втория по големина град Пловдив – Борисов за ГЕРБ срещу Нинова за БСП. Интересно решение на "Да, България", която ще играе с пулмолога Александър Симидчиев. Формацията "Изправи се! Мутри вън!" и тук вади острието Николай Хаджигенов.
 
На полето на медицината ще протече битката във Варна. Там управляващите залагат на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Срещу него АБВ изправя основния критик на Щаба доц. Атанас Мангъров. На този фон лидерът на Воля Веселин Марешки ще атакува с икономическата си стратегия. Изненадващо за мнозина Слави Трифонов от "Има такъв народ" ще търси подкрепа в морската столица, а не в Плевен.

На гласовете на съгражданите си в Бургас ще разчита лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Управляващите залагат на лице извън политиката - Любен Дилов-син, а ВМРО – на евродепутата Ангел Джамбазки. Традиционно левицата издига икономиста Петър Кънев. "Има такъв народ" хвърля в боя сценариста Ивайло Вълчев. 

"Чисто формално в столицата трябва да се срещнат лидерите. Това звучи като аксиома. Те вече не се състезават по това кой е по-по-най. Те се състезават до каква степен битката от миналата година между протестите и хората, които искат промяна и тези, които предпочитат управляващите, ще се случи", каза политологът Антоанета Христова.

За солидно парче от протестния вот посяга и шоуменът Слави Трифонов.

"Не е важно кои са водачите. Важно е да знаем какво предлагат партитие една от друга", допълни Христова.

Други политически фронтмени избраха да водят листи там, където са най-добре познати. Като Валери Симеонов в Бургас. 

"Тази общност, която поставя интересите на държавата над тяснопартийните. Партии на реалните резултати, а не на приказването", посочи председателят на НФСБ Валери Симеонов .

В навечерието на изборите отлъчената от "Има такъв народ" Росица Кирова прие поканата на ГЕРБ и донякъде неочаквано поведе листата във Видин.

"Зад тази листа заставам с радост. Надявам се да видим добра кампания", подчерта Кирова.

Повече от половината министри на Борисов са водачи на листи. 

В родния си град Габрово, този път обаче не и в София, е вицепремиерът Томислав Дончев. Цвета Караянчева – в Кърджали, Екатерина Захариева – в Пазарджик, а председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова – в Смолян. 

"Управляващите сложиха водачи на листи министри от кабинета, защото Бойко си харесва министрите. За част от процеса на управление на кризата. Иска да покаже че тръгва с това, което е направил накрая на своето управление", обясни още Христова.

Крайният срок партиите да регистрират своите кандидат-депутатски листи е 2 март.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
С огромен компромис реших за кого да гласувам Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Непозната
преди 3 години
Слушайте Мангъров и няма да сгрешите Сигнализирай за неуместен коментар