73% гласуваха Обзор да се отдели от Община Несебър

1193-ма души са гласували "за" създаването на нова община

01.03.2021 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Отделяне на Обзор от Община Несебър. Това са поискали на референдума вчера 73 на сто от гласоподавателите в Обзор и шестте села. 

При може би най-високата избирателна активност, постигана на референдум в страната ни, 1193-ма души са гласували "за" създаването на нова община, а само 404-ма избиратели са били "против". 

До 2 седмици областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите от референдума, след което да стартира и процедура по вземането на решение за отделянето на Обзор и още 6 селища от община Несебър.

"Една от законовите предпоставки - наличие на брой жители над 6000, не е налице в настоящия случай, но законодателят е предвидил правомощия на МС да не се съобрази с тази разпоредба и да вземе решение за обявяването на община, въпреки наличието на по-малък брой жители. Има такава практика в България", коментира областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"Ако нещата се случат, ще започнем с най-важните проблеми, които имаме да решаваме от години в Обзор - това е колекторът на алеята, която е на Южния плаж. След това ще започнем с проекти - държавни, европейски и ще започне едни цикъл, в който Обзор да има слънчево бъдеще", заяви кметът на Обзор Христо Янев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Глас народен - глас божий! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години