Гимназисти ще готвят на смени в първия учебен ресторант в България

Заведението е в Благоевград и ще отвори врати в понеделник

28.02.2021 | 14:12 Редактор: Ивет Арабова

Първият в България учебен ресторант отваря врати в Благоевград. Той ще заработи заедно с всички затворени заради пандемията заведения от първи март и ще приема всички жители и гости на града. За дългоочаквания старт на учебния ресторант единадесетокласникът Дамян Грънчарски е приготвил нещо специално.

"Днес съм приготвил маслено тесто, напълнено с лимонов и италиански крем, или така наречения лимонен тарт", сподели той.

За Дамян и неговите съученици и учители от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост новооткритият ресторант е сбъдната мечта. 

"Аз много се радвам, че успяхме да осъществим дългогодишната ни мечта за изграждането на училищен учебен ресторант, където децата могат да имат възможност при високотехнологично, професионално оборудване да могат да провеждат своята практика, а в един последващ момент да ползваме този ресторант за изхранване на външни хора", коментира директорът на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост Димитрина Иванова.

В училищния ресторант на смени ще работят учениците от 11 и 12 клас от паралелките "Производство на кулинарни изделия и напитки“ и "Техник, технолог“. 

"Вече имаме напълно професионална и добре оборудвана кухня, в която да може да творим нашите желания и мечти, които и нашите вдъхновения, които имаме в нашата сфера десерти", разказа още ученикът Дамян Грънчарски.

От 1 март училищният ресторант ще заработи с пълна сила и всеки желаещ да опита от ястията на учениците е добре дошъл. Средствата от продадената храна ще отиват за продукти и консумативи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК