Нова пратка с ваксини на AstraZeneca, пристигнаха 52 800 дози

Те ще бъдат разпределени към 28-те РЗИ-та у нас

28.02.2021 | 08:33 Редактор: Ивет Арабова
Нова пратка с ваксини на AstraZeneca, пристигнаха 52 800 дози

52 800 дози от препарата срещу Ковид-19 на AstraZeneca пристигнаха тази сутрин. Те ще бъдат разпределени към 28-те РЗИ-та в страната и ще бъдат доставени още днес в тях.

"Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага. Дозите ще бъдат използвани за имунизиране на заявилите желание за имунизация и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани.“ Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на "БулБио-НЦЗПБ“, информират от пресцентъра на Здравното министерство.

Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план, стана ясно още от думите на Кирилов.

В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: "Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“

Снимка: Пресцентър на МЗ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ей голяма драма! Очевидно не само в България не се спазват срокове! Сигнализирай за неуместен коментар