Заради нередовни документи: Спират тока на заведения в Южния парк

Издадена е и заповед за премахване на незаконните павилиони в парка

26.02.2021 | 17:53 Редактор: Никола Симеонов

Акция в столичния Южен парк - представители на общината, заедно с полицията и служители на ЧЕЗ спират тока на всички търговски обекти, които имат пропуски в документите. Издадена е и заповед за премахване на незаконните павилиони в парка. 

Акцията е по инициатива на администрацията на район "Триадица".

"Ограничават ни и ни завързват ръцете, не можем да си вършим работата. Това означава, че се притиска малкият бизнес, за мен това не е справедливо", заяви собственикът на обект в Южния парк Калоян Койчев. 

Калоян е собственик на обект под наем в парка от 2010 година. До сега всички документи са му били изрядни. Сега обаче разрешителното му е изтекло и от район "Триадица" все още не са го подновили. 

"Въпросът ми е защо за 2021-ва след като съм подал преди 2 дни декларация още нямам разрешително", добави Койчев.

От кметството на "Триадица" отказаха да застанат пред нашата камера, но изпратиха писмена позиция. В нея се казва, че е констатирано, че на територията на Южен парк функционират мобилни търговски обекти без разрешение за поставяне, разрешение за ползване, договорно или друго правно основание, поради което същите се явяват незаконни. 

Точно поради тази причина спират електрозахранването към обектите, а от Направление "Архитектура и градоустройство" вече са издадени и заповеди за премахване на незаконните павилиони. А дори и един бърз поглед е достатъчен, за да се видят всички стърчащи кабели около търговските обекти в емблематичния парк, любимо място за разходка на хиляди столичани и гости на града. Дали някой от тези кабели не е опасен остава въпрос без отговор. 

"Не може без ток да се работи, щом има осветление, нека е подземно, нека го направят като хората", каза бивш собственик на обект в парка Красимир Христов.

Трагичният инцидент преди две седмици, когато 16-годишно момче загина, ударено от ток на булевард "Гешов“ също се случи на територията на район "Триадица". Тогава се оказа, че и петте павилиона до шахтата-убиец са незаконни. Криминалисти и експерти все още изясняват обстоятелствата около инцидента.

Вижте още в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК