Премиерът: По-силен ЕС в отбраната е в интерес на партньорството с НАТО

Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре, каза Борисов

26.02.2021 | 15:00 Редактор: Радостина Димитрова
Премиерът: По-силен ЕС в отбраната е в интерес на партньорството с НАТО

Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов в края на втория ден от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Основна тема, която обсъдиха лидерите, бе сигурността и отбраната. В онлайн заседанието участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото бяха обменени мнения за отношенията между ЕС и НАТО.

П

ремиерът Борисов изтъкна, че по линия на сигурността и отбраната трябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства в сферата. Министър-председателят акцентира върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

"Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни", отбеляза премиерът Борисов и изрази огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  обсъдиха т.нар. "Стратегически компас". Разработването на документа започна през 2020 г. като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната. Стратегическия компас дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Същевременно все повече подкрепа среща разбирането на премиера относно актуализиране на плановете на НАТО и това, че не е необходимо всяка държава членка да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара.

"Точно обратното - трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика", уточни българският министър-председател.

Премиерът Борисов и лидерите на държавите членки на ЕС обсъдиха още политическия и стратегическия характер на партньорството на ЕС с държавите от Южното съседство, което е сред приоритетите на настоящото Португалско председателство на Съвета на ЕС. Южното съседство е основно направление на Европейската политика. Министър-председателят подчерта значението на обновеното и засилено партньорство с Южното съседство с цел преодоляване на общите предизвикателства (като миграцията и бедността) и възползване от споделените възможности чрез активно сътрудничество.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК