Министър Ангелов обясни как редуцирането на ваксини изненада властите

Имунизират членовете на ЦИК, РИК и "Информационно обслужване"

26.02.2021 | 14:20 Редактор: Тодор Петров

В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. 

В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.

На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки -  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога,  да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca.

Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Варна в отговор на въпрос за намалените доставки на количества от оксфордската ваксина. 

Той подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60%, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Във Варна министърът на здравеопазването съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и "Информационно обслужване" АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. 

Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. 

"Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват", обясни проф. Ангелов.

Вижте още в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Пресцентър на МЗ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК