Искането Обзор да се отдели от Несебър формира два лагера

Сформирани са и два инициативни комитета

25.02.2021 | 20:13 Редактор: Искра Ангелова

Обзор и няколко села в района поискаха да се отделят от Община Несебър. Референдумът ще се проведе тази неделя при строги противоепидемични мерки. 

Битката за Обзор е разделила хората на два лагера. Сформирани са и два инициативни комитета. Всеки със свой поглед върху бъдещото развитие на града. Тези, които са против отделянето, не приемат аргумента, че Несебър не инвестира достатъчно в инфраструктура и археология. 

"Постоянно се повтаря за разкопките и алеята, която е на морето, че била разбит. Всички от Обзор знаят кой разби тази алея. Всички знаят защо не вървят разкопките - не вървят и са спрени, защото има съдебен процес", коментира Александър Александров от Инициативен комитет "Против отделянето на Обзор".

Противниците на отделянето на Обзор твърдят, че опонентите им не са местни хора.

"Мислим, че бъдещото на обзорци трябва да си е в ръцете на обзорци. Не може да има гастрольори, които да решават бъдещото на децата ни", каза Емил Томов.

В морското градче обаче има и местни, които искат да се даде шанс на Обзор да стане административен център.

"Градът се развиваше добре, в момента се развива в обратна посока. От години някои хубави неща се развалиха под претекст, че е по-добре, но за съжаление не е така", категоричен е Любен Любенов.

Кметът на Несебър Николай Димитров посочва, че финансовите разчети от последните 10 години показват, че отделянето на Обзор в самостоятелна община ще бъде пагубно за бъдещото развитие на морския град.

"Цифрите и фактите показват, че има дефицит от 22 милиона лева. Изненадан съм защо има жители на Обзор, които не си обичат града и казват, че Обзор бил грозен град, нямал асфалтови улици. Напротив, Обзор е много красив град, има напоителни системи, има градинки, има озеленяване. Това нещо може да се види", сподели кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК