Активизирало се свлачище може да откъсне от света село край Златарица

От държавата са отпуснати 320 000 лева за укрепването му

25.02.2021 | 19:43 Редактор: Искра Ангелова

Свлачище се активизира след обилните валежи и заплашва да остави без връзка със света жителите на селo край Златарица. Проблемът с нестабилния терен в Калайджии е от три години, за укрепването му държавата е отпуснала над 300 хиляди лева. 

Фирмата, която извършва укрепването обаче, не извършва качествено дейността и жителите на селото живеят в страх , че къщите им ще пропаднат. 

В Калайджии живеят около 170 жители. В живописното балканско селце има доста къщи за селски туризъм. От три години има активно свлачище, като теренът не спира да ерозира след всеки обилен валеж. От държавата са отпуснати 320 000 лева за укрепването му. 

"Това свлачище преди три години започна. Преди две години се беше активирало и тогава се направи проект. Пусковият срок до декември щеше да стане, но не можаха да станат нещата поради зимните условия. През декември нямаше бетони и се наложи да се спира обекта, дъжд валеше", сподели кметският наместник на село Калайджии Бисер Чинов.

Жителите в района на свлачището живеят в страх да не бъдат погълнати къщите им. 

"Онази вечер падна стълб, а ние от него се осветляваме. Стълбът подрони се почвата, той падна и оградата ни и тя. Сутринта отивам при овцете, няма ток, обаче ние не сме видели, че стълбът е паднал. На долните комшии - телевизори, печката, всичко му изгоряло. Две седмици сме без ток", сподели жителката на селото Ремзие Чаушева.

Къщата на кметския наместник също е в опасност да пропадне. Бисер Чинов се надява да фирмата да успее да си свърши работата. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК