В разрез със закона ли са жители на "Люлин", паркирали върху тротоар?

Те твърдят, че са били глобени неправомерно

24.02.2021 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Жители на столичния квартал "Люлин" твърдят, че са били глобени неправомерно от служители на Центъра за градска мобилност. Санкциите им са за паркиране на тротоара, но върху него има разчертани паркоместа. 

Във вторник сутринта колата на Антон Витов осъмва с фиш за неправилно паркиране. Мъжът е спрял на оживения бул. "Панчо Владигеров" върху част от тротоара, който обаче с маркировка за паркомясто. Освен него, фиш получават още 8 собственици на коли, паркирали на същото място.

"Над 20 години е разделен и се паркира по този начин, както го виждате сега –изведнъж не може", сподели Витов.

Оказва се, че от години тротоарът до Кооперативния пазар в "Люлин" е разделен с бетонни колчета, а върху него ясно се вижда маркировка за паркоместа, знаци обаче няма.

"Първо е направено като паркинг, но всеки път различно казват, да дойде някой и да каже как последно да се паркира тук", допълни друга жителка.

От центъра за градска мобилност обясниха, че глобите не са в разрез със закона. Въпреки колчетата и маркировката площта, на която редовно и от години паркират коли, е тротоар.

"Това че има разчертано нещо, останала боя или каквото и да било – това не дава право за паркиране. Трябва да бъде указано с табела начинът на паркиране", коментира Ивайло Симеонов от ЦГМ.

Хората обаче разказват, че се мери с двоен аршин. Защото на същия тротоар има законен служебен абонамент за клиенти на близкото казино. 

От градска мобилност обясниха, че в началото на годината служебният абонамент е бил прекратен. За районната администрация остава загадка кога и с каква цел са сложени бетонните колчета, както и дали тази площ е тротоар или не. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабелоьва.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Здравейте,днес 29.04.2021 в 9:58 имахме подобна ситуация на бул. Райко Даскалов (бл. 549) - масово глобени автомобили, които са спрели пред блока - куриозното тук е, че живущите в блока практически няма къде другаде да паркират автомобилите си - бихме искали съвет от специалист какво може да се направи по въпроса. Сигнализирай за неуместен коментар