Провокативна статуя на богомил предизвика разнопосочни страсти в Бургас

Скулптурата е на Боян Мага - син на Симеон Велики

24.02.2021 | 19:50 Редактор: Никола Симеонов

Четириметровата статуя до Морската гара в Бургас провокира разнопосочни страсти в града на художниците и поетите. Мненията са от пълно отрицание до колебливо одобрение на провокативната скулптура, изобразяваща гол до кръста човек във вериги, с вълча глава отзад.

Скулптурата от бронз е на Боян Мага - син на Симеон Велики и брат на Иван Рилски, проводник на богомилството в България. Неин автор е художникът Георги Андонов.

"Розенкуист казва, че съвременното изкуство вече не може да бъде красиво и омиротворяващо. Аз не мисля, че Боян е страшен и грозен. Това че има хора, които имат негативи, това е техен проблем. Нека те оставят нещо! Аз няма да ги коментирам. Предпочитам да съм коментиран”, казва художникът Андонов

Според бившият председател на СБХ Бургас Митко Иванов обаче статуята е поставена без съгласуване с Министерството на културата и без обществено обсъждане. Казва, че на постамента е имало и масонски символи, които сега са заличени.

"Контури от тях, очертания се виждат много добре, например пергела. Мисля, че е разпознаваем знак на масонска ложа. Нека се събират там в някакви стаи с едни синджири, да се снимат, да се публикуват, но да не ни занимават с тяхната символика!", смята Иванов.

Според Андонов такива символики има от хилядолетия.

"Всеки може да си търси каквото иска. Доста хора ми звънят и ми казват "Жоро, благодаря!". Разбрахме кой е Боян Мага и какъв е бил и какво е оставил", добави той.

Иво Гъдев е пето поколение бургазлия. За него статуята е с неясна символика и мястото ѝ не е подходящо.

"Винаги съм искал, когато корабите влизат в пристанището да виждат една голяма статуя на Св. Николай или Архангел Михаил. Не съм чул Боян Мага да е спасявал някого от бури, може и да е спасявал. Но Св. Николай е свързан с Бургас! Къде е неговата статуя?!", заяви Гъдев.

От общинския съвет в Бургас заявиха, че поставянето на паметници, които не са на общинска територия, не подлежи на съгласуване с местната власт.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 3 години