От Танзания до Триград: Как семейство спаси детска градина в родопско село

Надеждите на всички са, че още млади хора ще се върнат, за да има бъдеще то

24.02.2021 | 20:02 Редактор: Юлия Христова

Две семейства с общо пет деца, завърнали се от Танзания в родното село Триград, на практика спасиха детската градина там. Миналата година детското заведение е било пред закриване, заради малкия брой деца. Сега те са 12 и градината е спасена. 

Даниел Александров е строител по професия, участвал в изграждането на язовир Цанков камък. След това обаче останал без работа и потърсил препитанието си в далечна Танзания. Устроил се там, създал семейство, родили му се три деца, а сега и четвъртото е на път. И решил да се върне в България, в родното село Триград.

"Най-важното нещо е, че искам спокойствие и искам сигурност за децата ми, да са на сигурно място, да си израснат в моето родно село, което много си обичам", каза той.

Със завръщането си Даниел и семейството му, както и това на брат му, се оказват спасители на детската градина в селото. Тя била пред закриване.

"Обсъждахме, разместваха се кадри, как да се продължи, дали да се намалят нали позициите, само и само да останем да работим, с тенденция евентуално последна година. Но казахме, че ще докараме внос от Танзания, обсъдихме го с родителите, те така или иначе имаха планове след година - две да се завърнат, ние изпреварихме нещата. И по тоя начин запълнихме още няколко деца в детската градина, като хем ни стана шарена, хем нали и деца остават да живеят при нас", посочи кметът на с. Триград Емил Гогушев.

В момента Даниел няма работа, но все пак си остава в Триград.

Надеждите на всички са, че още млади хора ще се върнат в Триград, за да има бъдеще селото.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК