Пробойна в организацията: Има ли недостиг на ваксини за личните лекари

Коментар на д-р Николай Брънзалов и д-р Александър Симидчиев

23.02.2021 | 21:08 Редактор: Радостина Димитрова

Проблеми с имунизациите срещу Ковид-19. Лекари алармират за пробойни в организацията. Има ли достатъчно ваксини за всички и как се осъществява поставянето им от личните лекари?

"Перфектна организация е силно казано, не сме очаквали въобще да няма проблеми. Откриват се някои грешки, които могат да бъдат коригирани. Информационна кампания би била добре дошла, информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега", коментира д-р Брънзалов.

По думите му всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде много внимателно. Имаме уверение, че ще почнат да влизат в България повече ваксини и от тях 50% ще бъдат за личните лекари, а паралелно с това другите 50% ще са за ваксинационните пунктове в страната", уточни зам.-председателят на БЛС и добави, че се радва, че все повече български граждани имат желание да бъдат имунизирани.

"В момента срещаме трудности - няма ваксини. Но се надяваме, че количествата ще задоволят сегашните търсения, а за бъдеще има и в повече", каза д-р Брънзалов.

Тоя обясни, че в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

Неговото мнение подкрепи и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва напоителна комуникация за населението.

"Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той.

"Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев.

И отбеляза, че данните за ваксините са за над 80% ефикасност.

"Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Дано да стигнат ваксините Сигнализирай за неуместен коментар