Високо отличие: Родни медици на корицата на списание по неврохирургия

Това е екипът неврорентгенолози и неврохирурзи от болница "Св. Иван Рилски", начело с доц. Станимир Сираков

28.01.2021 | 14:30 Редактор: Ивет Арабова

Български медици на корицата на най-авторитетното списание по неврохирургия в света. Признанието е за лечението на тежки мозъчни аневризми със специален уред. 

"Това признание на световно ниво, разбира се, прави ни горди. Патриотизмът не ни е напуснал по никакъв начин, много е приятно чувството да кажем, че България е припозната и се знае къде е България, когато видят нашите постижения", каза началникът на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ доц. д-р Станимир Сираков.

Екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от болница "Св. Иван Рилски", начело с доц. Станимир Сираков, са пионери в лечението на тежки мозъчни аневризми с уреда Команечи. А успехите им с този иновативен за България и света метод - впечатляващи. И така работата им попада на корицата на най-престижното списнаие по неврохирургия за февруари. 

Лекарите са категорични – с този иновативен метод и това устройство рискът е сведен до минимум. До момента са лекувани над 200 пациенти, в публикацията в авторитетното медицинско списание е поместен опитът със 118 от тях. Доцент Сираков и неговият екип работят съвместно с неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори в името на благото на пациента. 

"Целта на тази екипна работа е пациентът, освен да бъде третиран от аневризмата, да бъде излекуван с всички усложнения свързани с това заболяване, да бъде гледан добре в реанимация по най-добрия начин, да може комплексно пациентът да си тръгне в добро състояние от нашата болница", коментира доц. Сираков.

Споделя, че получават непрекъснато поздравления от свои колеги в чужбина. 
 
"Получаваме непрестанно поздравления отвън, много големи имена, които казват "Браво, много стремглаво се развивате, на гребена на вълната сте", тяхното признание за нас значи наистина много", добави специалистът.

И се гордее, че специализантите в "Св. Иван Рилски" имат летящ старт и дори се нареждат до светилата в тази област на медицината. Убеден е, че има бъдеще за лекарите в България и пред него никога не е стояла дилемата дали да трупа опит у нас, или зад граница. Вече 11 години доцент Сираков е посветен на неврорентгенологията, която той определя като стремглаво развиваща се част на медицината и мечтае за едно. 

"Да развием наистина една добра школа, да развием неврорентгенологията в България на ниво, в което българските пациенти имат достъпна до световната медицина", добави доц. Сираков.

Признава, че медицината за него не е просто професия, а страст. Вярва, че медицината в България е на високо ниво и пациентите трябва да имат доверие в лекарите. А самочувствието се придобива с времето 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Кое е това списание...напишете му името де... Сигнализирай за неуместен коментар