Борисов на инспекция: БДЖ разполага с най-добрите локомотиви в света (ВИДЕО)

Министър Желязков посочи, че новите локомотиви са изключително мощни

28.01.2021 | 15:59 Редактор: Никола Симеонов

Премиерът Бойко Борисов разгледа нов локомотив и мотриси от състава на БДЖ, показва видео, публикувано в официалния профил на министър-председателя във Facebook.

"Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви. Близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата", заяви Борисов.

С него бе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който му представи новия локомотив.
Според Борисов разликата между новите и старите локомотиви е като между "Москвич" и "Мерцедес". Новите вагони пък ще допринесат за по-добрия комфорт на пътниците.

Министър Желязков посочи, че новите локомотиви са изключително мощни, бързи и сигурни. Тази година в движение ще бъдат пуснати 15 нови локомотиви, предимно в дългите маршрути. До края на година ще бъдат пуснати 100 ремонтирани вагони.

Предстои покупката и на чисто нови 40 вагона, които ще бъдат предназначени също предимно за дългите маршрути, 

Росен Желязков обясни, че за първи път от 1986 година в България има нови електрически локомотиви. Той посочи, че около 220 млн. е европейското финансиране. "За тази година капиталовият трансфер е над 100 млн. През следващите години ще стигнем капиталови инвестиции за близо половин милиард", заяви министърът на транспорта.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Поне една добра новина Сигнализирай за неуместен коментар