Какви са очакваните количества ваксини за България?

Сценариите очерта маг. фарм. Богдан Кирилов

28.01.2021 | 10:46 Редактор: Ивет Арабова
Какви са очакваните количества ваксини за България?

"За февруари и за март очакваме над 800 000 дози ваксини. До момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя на ваксини. При шестия производител обемът на заявката е до 4,5 млн. дози. Общото количество за България става 16,5 млн. дози", каза на брифинг маг. фарм. Богдан Кирилов.

Предстои сключване на договор и със седма компания, при която България може да заяви още 1,5 млн. дози.

"Стигаме до 18 млн. дози за България, които са гарантирани, при положение, че всички компании получат разрешение за употреба. Направили сме изчисления, така че да имаме представа по месеци и тримесечия какво можем да очакваме", добави той.

По думите му при ваксините всеки етап се валидира, след като приключи процесът на производство има и независими лаборатории, които правят анализ.

"Към този момент, когато комуникираме някакви срокове, винаги има условности. За пет компании има очакване до средата на годината да получат разрешение за употреба. До края на тази седмица се очаква ЕК да излезе с решение за Оксфордската ваксина", отбеляза Кирилов.

Той очерта възможните сценарии с доставките на ваксините за България, които зависят от това, които имунизационни препарати ще бъдат одобрени. При две одобрени към момента ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, би следвало до края на юни 2 млн. души да са ваксинирани.

"Ако четвъртата ваксина получи разрешение до март или април, това означава, че 2,4 милиона души ще могат да бъдат ваксинирани. Ако петата получи разрешение април или май, над 2,5 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани", обясни Богдан Кирилов.

Магистър фармацевтът коментира и казуса с намаленото количество на ваксините на AstraZeneca.

"Общото количество от 4,5 млн. дози ще бъде доставено в рамките на 7 месеца. Съобщението, публикувано в медиите от тяхна страна, реферира първото тримесечие. По отношение на ваксинационния план сценарият, с който работихме, беше за първа доставка от тази ваксина през март. Независимо от намалените количества, не очакваме това да се отрази на ваксинационния план. По-малко количества ще дойдат по-рано от очакваното. Очакваме официална информация както от ЕК, така и от производителя", разясни Кирилов.

Той подчерта, че договорите на ЕК със съответните производители не позволяват да се водят индивидуални договаряния между страните членки с производителите.

"Независимо от произхода на производителя, ако кандидатстват пред Европейската агенция и ЕК издаде разрешение, то тогава всяка държава членка може да си направи индивидуално договаряне. За AstraZeneca или днес, или утре се очаква официалното решение", обяви той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК