Депутат от БСП посочи как може да излезем от социално-икономическата криза

Румен Георгиев: Правителството няма ясен план

27.01.2021 | 21:29 Редактор: Ивет Арабова

Извънредната епидемична обстановка в страната беше удължена до 30 април. Национален протест на собствениците и персонал на затворени заведения се проведе днес. Те настояват да започнат работа от 1 февруари. Задълбочава ли се социално-икономическата криза у нас?

"От една година подкрепяме всички протестиращи. Ако правителството от март месец миналата година беше взело мерки с кризата, нямаше да се стигне до този момент. Нормално е ресторантьорите да искат да имат хляб и работа", каза депутатът от БСП Румен Георгиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му за миналата година сме имали 400 000 безработни, а за януари са се увеличили с 15 000.

"Безработицата скача с всеки изминал месец, правителството няма ясен план за излизане от кризата. БСП още април предложи план за спасяване от коронакризата. Още тогава казахме, че за малкия и средния бизнес трябва по-бързо да се отпускат средства", добави народният представител от левицата.

Той припомни и някои от предложенията на БСП - да не се плащат такса смет и данък сгради от бизнеса, тъй като голяма част от е затворен.

"Ако бъде отворен Държавният резерв, тези стоки, храните, ще бъдат на себестойност. По този начин икономиката ще се завърти. От БСП предлагаме бързи действия, това е нашата програма. Съмнявам се, че нашите предложения ще влязат в парламента. До този момент нито едно от нашите предложения не е прието, ние ще се опитаме да ги внесем в парламента", подчерта Румен Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира и законопроекта, входиран от ВМРО за изменение и допълнение на Закона за пчеларството, с който се изменя чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество.

"С предложението щяха да бъдат изсечени над 3,7 млн. декара залесени гори в земеделски земи. В рамките на няколко дни имаше над 90 становища от граждани и НПО-та срещу това предложение. Колегата Сабанов предложи кметовете безразборно да дават разрешения. Радвам се, че това предложение не мина. Следващият протест вероятно ще бъде организиран от пчеларите", коментира социалистът.

Мероприятията от предизборната кампания на закрито ще могат да се проведат въпреки коронавируса. Румен Георгиев изтъкна, че от БСП са против този "двоен аршин".

"Някои от изкуствата също искат залите да бъдат отворени. БСП е в кондиция, ние сме готови за изборите. Трябва да се гласува на тези избори", допълни депутатът от БСП.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК