Само с маски, без шалове и шлемове: Кои предпазни средства са ефективни? 

Според експертите маските FFP2 и FFP3 осигуряват най-високо ниво на защита

27.01.2021 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

Шлемовете и шаловете отпадат като метод за предпазване от коронавирус. Мярката влиза в сила от 1 февруари със заповед на здравния министър. Вместо това - ще трябва да се носят еднократни и многократни маски на закрити обществени места, както и на открито, ако има струпване на хора.

Кои предпазни средства са наистина ефективни? 

Милена работи с деца с увреждания. За нея е важно предпазните средства да бъдат сигурни.

"Грижим се за деца с много тежки увреждания и за нас е важно да предпазим нашите потребители. Не мисля, че шлемът и шалът могат да заместят маската. При нас също носим шлемове, но и с маска отдолу", коментира директорът на Обединени детски услуги "Слънчо" Милена Неделчева.

Според експертите маските FFP2 и FFP3 осигуряват най-високо ниво на защита. Доказват го и резултатите от изследванията за ефективността на маските в института по Микробиология към БАН.

"Нашите изследвания бяха в доста по-сурови условия, в сравнение с тези, които се случват при реална инфекция, тъй като използвахме вирусна суспенсия и действително FFP2 маските не пропускат дори вирусна суспенсия. Те са 4-слойни и съдържат 4 слоя полимер, който може да спре всякакви вирусни частици. FFP3 е същата като FFP2, само че с още по-висока защита. Колкото повече полимерни слоеве има в дадената маска, толкова по-трудно се диша през нея", каза проф. Пенка Петрова от Института по микробиология.

Защитата, която осигуряват двата типа маски, е близо 100%, цената им обаче надхвърля многократно цените на най-използваните предпазни средства и варира от 3 до 6 лева за брой.

По-евтина алтернатива е обикновената хирургическа маска, чиято цена не надвишава 1 лев.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как можаха да ни пипмант шлемовете Сигнализирай за неуместен коментар