Депутатите решиха: И ателиетата ще имат статут на жилище

Завишиха изискванията към оценяването на съответствието на инвестиционните проекти

27.01.2021 | 16:23 Редактор: Искра Ангелова
Депутатите решиха: И ателиетата ще имат статут на жилище

Ателиетата, в които се живее, вече ще трябва да са със статут на жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

До този момент повечето имоти, които не покриваха изискванията за жилища, се продаваха като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, докато за да бъде един имот жилище има редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухенски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение - килер, гараж или мазе.

По-занижените изисквания и по-ниската цена са и причината в новото строителство да има много имоти, които по документи са ателиета, но в тях се живее. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж и паркомясто, каквото за имотите със статут на апартамент е задължително.

Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

Депутатите завишиха и изискванията към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти - те трябва да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Според промените в закона административно-наказателна отговорност ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане, съобщава "24 часа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК